TakarNet - Földhivatali szolgáltatások hálózaton
TakarNet
TakarNet

Hiteles tulajdoni lap biztonsági elemei

A kétezres évek elején a nagytömegű lakáshitelezések megindulása után megszaporodtak a visszaélések a földhivatalok által kiadott tulajdoni lap másolatokkal. Számos esetben előfordult, hogy hamis, illetve hamisított tulajdoni lap másolatok kerültek forgalomba, vagy nem a földhivatal által kiadott "tulajdoni lap" alapján akartak különböző ügyeket elintézni.

A visszaélések és nagyértékű károkozások visszaszorítása és megelőzése, valamint a vagyonbiztonság növelése éredkében a földhivatalokban 2002 óta biztonsági elemekkel ellátott biztonsági papíron szolgáltatják a hiteles tulajdoni lap másolatokat. Az új típusú hiteles tulajdoni lap szolgáltatás bevezetését követően minden körzeti földhivatal csak biztonsági elemekkel ellátott biztonsági papíron szolgáltat hiteles tulajdoni lap másolatot.

A változások nem érintették a tulajdoni lap tartalmát, illetve annak tartalmi jellemzőit. Ez azt jelenti, hogy a korábban használatos tartalmi felépítés és szövegforma nem változott, de speciális biztonsági papíron jelenik meg, valamint kiegészül egy átpántoló, és egy biztonsági pecsétcímkével is. A nyomtatást követően a tulajdoni lap másolat lapjait összetűzik, majd az átpántoló címkével a tűzést leragasztják. Ezután a szokásos módon a földhivatal hagyományos pecsétje és az ügyintéző aláírása, végül a biztonsági pecsétcímke kerül a tulajdoni lap másolatra.

Kérjük, hogy ügyeik intézése során ellenőrizzék a tulajdoni lapon az említett biztonsági elemek meglétét!

Felmutatás alapján, vagyis egyszerű vizuális úton, bárki számára egyértelmű és jól látható módon megállapítható a dokumentum hitelessége. A papír bizonyos elemei utólagos azonosítást tesznek lehetővé, ezzel is fokozva a biztonságot.

A hiteles tulajdoni lap másolat biztonsági elemei:

Biztonsági papír

A hiteles tulajdoni lap másolat minden oldalát A/4 (210x297mm) méretű, speciális alapanyagú, pozícionált vízjellel ellátott papírra nyomtatják a földhivatalok. A vízjel egyik eleme a földügy logó, amelynek elhelyezése - álló lapformátum esetén - középen és alul található. A függőleges irányú vízjel, amely a TULAJDONI LAP feliratot tartalmazza, sormintaként funkcionál. A sormintában a TULAJDONI LAP felirat teljes egészében legalább egyszer megjelenik. A biztonsági papír ezenkívül tartalmaz UV fényben látható elemeket, valamint felülete vegyvédelemmel is ellátott.

Átpántoló címke

Több oldalból álló tulajdoni lap másolat esetén a lapok összetűzését követően az átpántoló címkével fogják össze a lapokat úgy, hogy a címke az összetűző kapcsot is letakarja. Az átpántoló címke speciális grafikával és nyomattal rendelkezik. A négyzet alakú címke mérete 50x50 mm. Grafikája négyszer tartalmazza a földügy logót, a négyzet oldalaival párhuzamosan elhelyezve. A címke alapszíne arany. Felületén hullámvonalban átlátszó réteg fut.

Biztonsági pecsétcímke

Az aláírás mellé az ügyintéző egy biztonsági pecsétcímkét ragaszt, amely egy sorszámot is tartalmaz. A pecsétcímke egy öntapadós, háromdimenziós hologram címke, mérete 22x22 mm. Grafikája az előtérben a földügy logót ábrázolja, a háttérben pedig egy térben mozgó földgömböt, illetve a földügy feliratokat. A sorszám egy 11 karakterből álló kódolt számsorozat. A címke a papírról csak roncsolással távolítható el.

A pecsétcímke nélkül a hiteles tulajdoni lapmásolat nem tekinthető hitelesnek még akkor sem, ha szerepel rajta az aláírás és a kiadó földhivatal bélyegzője!

A három elem együtt

A hiteles tulajdoni lap másolat a korábbi menüpontokban leírtaknak megfelelő, azaz

  •  biztonsági papírra nyomtatták,
  •  több oldal esetén átragasztották az átpántoló címkével,
  •  és a földhivatal bélyegzője, illetve az ügyintéző aláírása mellett ott van a biztonsági pecsétcímke.

A körzeti földhivatalok 2002. február 4-től hiteles tulajdoni lap másolatot csak biztonsági papíron, biztonsági címkékkel ellátva adnak ki. Az ettől eltérő tulajdoni lapok nem tekinthetők hitelesnek!

Mi történik visszaélés esetén?

Visszaélési gyanúnak nevezzük azokat az információkat, amelyek alapján feltételezhető, hogy a biztonsági elemeket (biztonsági papírt, átpántoló címkét, pecsétcímkét) illetéktelenek eltulajdonították, hamisították, illetve ezekkel visszaélés történt. A visszaélési gyanú esetén a földhivatalok a belső szabályzatok rendelkezéseinek megfelelően haladéktalanul intézkednek.

A biztonsági pecsétcímke egyedi azonosító sorszámmal rendelkezik.


cimer_lechner_takarnet_logo
Üzemelteti a Lechner Nonprofit Kft.


Üzemelteti a Lechner Nonprofit Kft.